Logga in

Kundportal

Meny

Solcellspark till lantbruk

Office Solar Energy
Antal paneler: 324
Kapacitet: 120 kW

Solcellspark på Gråmunkehögas lantbruk, Sverige

Under våren 2021 installerade Solarwork en solcellspark på lantbruket Gråmunkehöga Gård strax utanför Uppsala, Sverige. Efter att anläggningen nu varit igång och producerat i ca tre månader så åkte vi ut på ett besök hos lantbrukaren för att kolla till anläggningen och passade samtidigt på att ställa lite frågor.

När började du fundera på en solcellspark?

– Jag har ju funderat på det sedan en tid tillbaka, men sedan jag fick höra att man planerade att ändra reglerna kring solcellsstödet från om med 1 juli så bestämde jag mig för att passa på att investera i en solcellspark.   

Vad var det som fick dig att ta beslutet att investera i solceller till ditt lantbruk?

– Vi gör ju av med ganska mycket el, även på sommaren och på dagtid. Så här års är vi ju numera nästan självförsörjande stora delar av dygnet om solen skiner. Sedan vet man ju inte riktigt hur det blir med elpriserna framöver om dom kommer att stiga eller så. Men då är det ju lite skönt att veta att man kan vara lite mer självförsörjande i alla fall. 

Hur mycket el säljer du av det som produceras från lantbrukets solpaneler?

– Just nu när vi pratar så säljer jag ungefär 70 kW av solelen och använder ca 30 kW själv. Men det är ju mer fördelaktigt att använda elen själv i den mån det går.   

Hur har installationen gått tycker du?

– Jo men det har gått bra tycker jag. Själva montaget gick ju både fort och smidigt. Det enda jag tycker gick lite trögt var att vänta på att få installationsmedgivande ifrån nätägaren sen när installationen var klar. Så det tog lite tid innan den kunde sättas igång och börja producera. Men samtidigt så drabbade det ju inte oss då det var under vintertid och den hann startas igång i mars.

Fanns det något som stack ut med Solarworks arbete?

– Jag tyckte Solarworks säljare var trevliga, så jag fick ett förtroende för dom. Sedan låg ni ganska bra till prismässigt också. 

Hur känns det att äga en solcellspark då?

– Jag tycker det känns kul, dom smälter också in bra i omgivningen. Jag var lite osäker på hur det skulle se ut eller om den skulle störa. Men jag tycker det ser rätt bra ut. Och grannarna har inte heller stört sig på den utan snarare varit väldigt positiva.

Hur kommer det sig att det blev just den här platsen som solcellsparken installerades på?

– Det var ju ganska nära till elskåpet härifrån, bara 200m ungefär. Sen är det här bara en liten hörna på en del av betesmarken som försvinner, och betesmark har vi ju gott ändå här på gården.

Varför markanläggning?

– Prismässigt så tror jag inte att det var särskilt stor skillnad. Men en aspekt är ju att med en markanläggning så slipper man ta hänsyn till huset eller taket den i så fall ska placeras på. En takanläggning kan ju både utgöra en viss brandrisk eller så kan ett bristfälligt montage leda till en läcka i taket.  När anläggningen står på marken så är den ju också mycket lättare att komma åt dess delar om man eventuellt skulle behöva serva den. Sen så går den ju också att monteras ner om man skulle vilja göra det en vacker dag. Då är det smidigt om den står på marken och samtidigt enklare att hålla lite koll på den tycker jag.

Hur många kor har du på gården?

– Det är ca 400 djur totalt. Av dem är det ungefär 140 som är mjölkor. I dagsläget så är vi fem stycken som jobbar här på gården. Jag äger själv gården och har haft den i ca fyra-fem år nu efter min far. På gården finns det 700 hektar åker med vall och växtodling.

Producerar solcellsparken som beräknat? 

– Jag vet att första månaden så producerade den faktiskt lite över vad som var beräknat. Och jag tror den verkar hänga med i beräkningarna.

Har du gjort några andra insatser på gården som kan kopplas till hållbarhet?

– Jag har nyligen bytt ut alla lysrören hos korna mot LED. Ljusstyrkan sänks också från kl 22 på kvällen och höjs sedan igen vid 05 för skapa en behaglig nattro åt kossorna.

Fler referenser

offert för grön solel

Sänkta elkostnader, miljövänlig energi.
En solklar win-win.

Låt oss visa vilken skillnad solceller kan göra för både ekonomi och miljö. När du skickar in en intresseanmälan så ger vi dig en kostnadsfri offert och förstudie utan förpliktelser.  Välkommen med din intresseanmälan!

Företag
 

Skriv till oss

Vill du be om offert?

Har du frågor, vill boka möte eller göra en felamälan? Vänligen använd formuläret nedan: 

Fyll i formuläret