Logga in

Kundportal

Meny

Att tänka på med solceller på vintern

Solar Electricity
Vi går mot kallare väder och mörkare tider. Vad kan då vara bra för dig med solel, eller för dig som funderar på att skaffa dig det, att tänka på under vinterhalvåret?

Vad säger studierna om solceller på vintern?

Solceller på vintern är faktiskt inte helt dumt. Enligt en studie från forskningsinstitutet SINTEF så producerar solceller sämre när det är riktigt varmt ute, så solceller gillar faktiskt kyla. Dessutom såg forskarna att snö på marken kan reflektera sol och därmed öka solelsproduktionen. Det betyder att under en solig dag, när vi jämför en timme då solen är uppe och det är snö ute. Då kan panelerna till och med producera mycket mer än de gör en solig sommardag. 

 

Så vad innebär det för dina solceller?

Mängden solel solceller producerar på vintern går dock ändå inte att jämföra med vad de producerar under sommaren. Solelproduktionen från november till februari ger bara 5-10 % av hela årsproduktionen. Men det är viktigt att poängtera att de faktiskt fortfarande producerar el även om de producerar mindre. Att solen står lågt, att det snöar eller är molnigt är faktorer som minskar produktionen men den står inte helt still. Det finns tillfällen då det inte produceras någon el över huvud taget. Det kan vara när solen inte gått upp alls eller om din anläggning är täckt av tjocka lager snö. Intressant att veta är att den månad som producerar mest solel här i Sverige är maj. Det beror på att solen då står högre på himlen igen. Det är dessutom fortfarande ganska kallt och ofta ligger snön kvar på marken.

 

Vad kan du göra om du har mycket vinter?

Bor du i de norra delarna av Sverige kan det vara bra att se till att placera panelerna så att det blir svårare för snö att lägga sig på dem. Det kan vara till exempel på en södervägg eller så behöver snön kanske borstas bort. Vilket förstås kan bli svårare om de sitter på ett tak. Vi rekommenderar inte att själv borsta bort snö från paneler som sitter på tak. Det är förenat med stora risker, inte bara för dig, utan även för tak och paneler. Viss produktion sker även under ett lager med snö. Bland annat beroende på hur tjockt lager snö, vilken typ av snö och vilka delar av panelerna snön ligger på. Som på alla tak, även utan solpaneler, bör man dock hålla koll på snödrivor. Om snödrivorna blir stora och tunga kan trots allt snöröjning behövas, då rekommenderar vi att anlita hjälp. 

Våren kommer tillbaka och solceller också!

De första ytorna på taket som är snöfria är de med solpaneler. Detta eftersom ytan är mörk och tar åt sig värmen från solen så att snön glider av. Det brukar dessutom vara ett säkert vårtecken när solpanelerna återigen visar sig, håll ut!

Läs om solceller för BRF

Fler nyheter

Fredrik Lyckvind på Solarwork berättar om energilagring
Nyheter

Energilagring

Hållbar el är minst sagt på tapeten och med det så även energilagring. Därför har vi såklart pratat med vår alldeles egna energilagringsexpert Fredrik Lyckvind som är områdesansvarig för batteri här hos oss på Solarwork.

Läs nyhet »

offert för grön solel

Sänkta elkostnader, miljövänlig energi.
En solklar win-win.

Låt oss visa vilken skillnad solceller kan göra för både ekonomi och miljö. När du skickar in en intresseanmälan så ger vi dig en kostnadsfri offert och förstudie utan förpliktelser.  Välkommen med din intresseanmälan!

Företag
 

Skriv till oss

Vill du be om offert?

Har du frågor, vill boka möte eller göra en felamälan? Vänligen använd formuläret nedan: 

Fyll i formuläret