Logga in

Kundportal

Meny

Energilagring

Solar Electricity
Hållbar el är minst sagt på tapeten och med det så även energilagring. Därför har vi såklart pratat med vår alldeles egna energilagringsexpert Fredrik Lyckvind som är områdesansvarig för batteri här hos oss på Solarwork.

Snöa in på energilagring med Fredrik

Hållbar el är minst sagt på tapeten och med det så även energilagring. Därför har vi såklart pratat med vår alldeles egna energilagringsexpert Fredrik Lyckvind och bett honom berätta lite mer om det alla vill veta. 

-Fredrik du jobbar som affärsområdesansvarig för energilagring i batteri här på Solarwork. Berätta lite om vad det innebär?  

Precis, oj det innebär att jag inte bara ska se till att vi når företagets uppsatta mål inom energilagring. Utan jag tar även hand om valet av leverantörer och vilken teknik som ska användas. Därtill även design av system, marknad och säljstrategi. Det innefattar även att ha koll på marknaden. Det vill säga att veta vilka nyttor batterier kan skapa för den som investerar och hur den marknaden ser ut. Vidare behöver jag ha koll på vilka intäktsströmmar som finns och vilka krav det ställer på vår utrustning. Då kan vi paketera vårt erbjudande så attraktivt som möjligt för den som vill komma åt marknaden med batterier.   

 

-När började du jobba med batterier?  

Jag började jobba med energilagring 2016, på ett mindre traditionsenligt teknikbolag som fokuserade på att erbjuda Avbrottsfri kraft eller s.k. UPS (Uninterruptible Power Supply).   

 

-Vad är det som lockar dig med batterier? 

Det händer väldigt mycket. Det gör att nya marknader tillkommer, gamla förändras. Utmaningen ligger i att veta vad vi behöver göra för att vårt erbjuda ska adressera marknaderna på bästa sätt. Det är det som driver mig. Att hela tiden ligga i framkant.   

 

-Vad är det som är så bra med energilagring?  

Just nu är det mycket prat om marknaden med stödtjänster och de intäkter som skapas där. Det tycker jag är fantastiskt. Därför att det är så att varje MW planerbar resurs, som t.ex. batterier faktiskt stöttar utbyggnaden av intermittenta energikällor, såsom vind och sol. Detta möjliggör utbyggnad av elinfrastruktur. Speciellt där nätet inte räcker till. Vilket är bra för laddinfrastrukturen t.ex.   

Ännu ett stort värde med energilagring är vad batteriet kan skapa för möjligheter för exempelvis fastigheter. Där man kan bygga större solanläggningar och behålla konsumtionen i fastigheten. Dessutom kan effekttoppar kapas för att frigöra utrymme i nätet. Det fina i batterisången är att man kan göra allt detta med ett och samma batterilager.   

 

-Det är ju helt fantastiskt bra men finns det några utmaningar med energilager då?  

Utmaningen för mig är så klart att dels hålla koll på en marknad som ständigt förändras och att anpassa erbjudandet därefter.  En utmaning för branschen är de långa ledtiderna i tillståndsprocesserna. En föranmälan till exempel kan ta flera månader att få svar på idag. 

 

-Har du något roligt energilagringsprojekt på gång som du kan berätta för oss om?  

Haha! Ja det har jag absolut men jag kan inte gå ut med det officiellt just nu.   

 

-Hur tror du att framtiden för energilagring kommer att se ut om låt oss säga 10 år? 

Den ser ljus ut, kanske inte på samma sätt som marknaden ser ut idag, men vi kommer hitta nya tekniker och nya applikationsområden. Kanske kan vi ersätta gammal traditionell teknik med ny och skapa smartare fastigheter och el infrastruktur.   

 

-Vilka tycker du ska satsa på energilagring 2023?  

Frågan är snarare vem borde inte satsa på energilager 2023? Haha. Jag tycker att alla borde åtminstone överväga det. Oavsett om det är en privatägd industri till energibolag.  

 

Vill du läsa mer om energilagring eller kontakta Fredrik direkt?

Fler nyheter

offert för grön solel

Sänkta elkostnader, miljövänlig energi.
En solklar win-win.

Låt oss visa vilken skillnad solceller kan göra för både ekonomi och miljö. När du skickar in en intresseanmälan så ger vi dig en kostnadsfri offert och förstudie utan förpliktelser.  Välkommen med din intresseanmälan!

Företag
 

Skriv till oss

Vill du be om offert?

Har du frågor, vill boka möte eller göra en felamälan? Vänligen använd formuläret nedan: 

Fyll i formuläret